Munka

Immáron 3 hónapja dolgozom életem első igazi munkahelyén. Igazi, vagyis reggel be kell jönni és este haza kell menni.

Csapongó gondolatokból leírom amit tudok.

Nem értem, hogy emberek ezt hogy bírják. Igaz, sokat ront, hogy Budaörsre kell kijönni, de ettől még minden nap korán kelni és időben feküdni, plusz a munka miatt nem lehet elintézni semmit. Nincs napközben ebéd valahol valakivel, nincs mászkálás, ügyintézés. Minden szigorúan munka után, ami 17.00. Ami meg sosem 17.00, mert képtelenség időben felállni az asztaltól. A miért kérdésre pedig az a válasz, hogy félig a 17-kor-kiesik-a-toll-a-kezemből és az érdekeltek közt lenni nem túl hálás. Haza nem mehetsz, mert többet várnak, nyilván te is többet akarsz de közben érdekelt sem vagy abban, hogy tovább maradj. Nem is zártam be a saját érdekeltségeimet.

Furcsa még a struktúra, illetve jelen helyen ennek teljes hiánya. Ezt értem mind emberileg / szervezetileg, mind informatikailag / működésileg. Ilyenek, hogy ki-miért felel, mi alapján teszi amit tesz, vagy milyen gépen honnan mit ment, milyen közös erőforrásokkal. Semmi nincs. 3 fős kis cég működés 30-40 emberrel.

Közben meg azért lennék itt, hogy egy adott részt rendbe tegyek, de nem lehet, mert az emberek a lazasághoz szoktak. Fegyelmezni, meg ordibálni nem fogok, óvodásokkal nem lehet dolgozni. Ezért vagy megváltoznak vagy ki kell rúgni őket. De ezt sem lehet, mert a rendszer is a saját súlya alatt van épp összeomlóban, több alátámasztás van, mint egy düledező pesti bérház falai alatt és erre könnyű rákenni mindent.

Tipikus kézi vezérlés. A baj csak az, hogy lassan egy sugárhajtású gépet kell kézzel vezetni. Elárulok egy titkot: nem lehet.

Eltelt a három hónap. Ma 27-e van. Ez életem első két ünnepek közt irodában töltött napja. A saját céges mókákat nem számolom, mert ugye aki a saját szekerét tolja, az hétvégén is tolja. De nem nagyon emlékszem benti szívásokra.

A bejárást se értem. 9-re szigorúan be kell jönni. Igaz, ezt egy ujjamon megszámolom hányszor sikerült. De ha engednének 1 órát, akkor kb 40-50 perccel kevesebbet közlekednék. De ebben pont nem. Minden más kusza, ez nem.
Ugyanilyen érdekesek a hétről hétre változó jelenléti ívek, most ezt is add, most azt is, most mondd meg hol vagy, stb. Kézi vezérlés. Miért kell tudnia a tulajnak, hogy Pista éppen hol van. Egyrészt bent van, mert máshol nem is lehet, másrészt ha kint van, akkor tudjon róla a főnöke. De a tulaj?
Nem vagyok egy nagy vállalati multi fan, de van az a méret és szitu, amikor már át kell venni egyes dolgokat tőlük, szervezni kell és írni.

Próbálom bevezetni a Redmine nevű csodarendszert, de nem megy. Nagy az ellenállás, nincs rá idő, mindenki fél tőle. Na persze, rend lesz. Egyértelmű lesz (lenne) ki adta ki hibásan a feladatot, vagy ki végezte el hibásan és ki késett vele illetve látható lesz, hogy 3 szóban lett kiadva a feladat vagy rendesen le lett írva a kérés, az esetek, a minta, a megoldás menete, az elvárt működés, stb.

Híve vagyok a kommunikációnak, az egy helyen való ülésnek, de az egy légtér számomra megbukott. Nem tudom a multik hogy nyomják, de valószínű az ott dolgozók annyira bio-robotok, hogy nekik nem gáz. Ez itt egy technológia cég, fejleszt és kommunikál, kevés az ismétlődő feladat, nagy a zaj. Ebben megbukott az openair-office. Fenntartom, hogy ez részben a kézi vezérlésnek is köszönhető.

További vicces dolgok még a megnövő cégnél, hogy egyfolytában balhé van, hogy ki nem mosogatta el a saját szarát. Hát én nem szoktam. Felvetettem, hogy mindenki bead 3.000 forintot vagy vegyen a cég, de kéne ide egy mosogató gép. Szerintük nem kell, így marad az állandó vita. Ami se a tulajéknak, se a munkavállalóknak nem jó, csak rossz ízt ad arra a napra. (Ezek komoly, hangoskodós, konyha bezárással fenyegető balhék.) De miért kell ezt? Egy nettó 90k -s gép megoldaná.
Ugyan ez a WC kérdés, bár itt legalább nem a Húzd le magad után! probléma került elő, hanem a papír törlő és a kapcsold le a villanyt. Én értem, hogy áram és pingvinek, de ez nem óvoda. Sok ember sokféle, ezt nyelje le a munkaadó.
További vicces dolog, hogy úgy kellett kierőszakolni egy nagyobb switch-t, mert nem volt elég csatlakozó, a wifizz felkiáltás pedig könnyű, csak szaggat, és hát mégis csak tech cég. Talán egy 13.000 forintos eszköz megvásárlása és installálása ne legyen már gond. Ugyanez a tonerrel: ne nyomtass, mert ki fog fogyni és kell a könyvelésnek. Ez mindjárt két gond is: nincs rendelve toner és egy darab hálózati nyomtató van, amit csak az ér el aki kibaszkódta magának.

Az olyan dolgokon, hogy a grafikának nem kell a fény, a többinek meg igen és megy a vita, már csak hab a tortán.

Nos, így mennek itt a dolgok.

11 comments

  1. Hisztikriszti…. vagy megszoksz vagy megszöksz, ez a multi alapmondata… :)
    Amúgy meg igen.. nem óvoda.. te is el tudod mosni a bögrédet, felnőtt emberek vagytok, ennyit mindenki megtehet…

  2. Ebből látszik, hogy öregedsz azért Te is :) Nekem már fel sem tűnik hányan láthatják a monitorom, és hányadik adminisztratív cuccot kell kitölteni, mert ugye nincsenek összedrótozva, és egyiknek ezt kell tölteni a kimutatásához, a másiknak meg amazt :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük