Hogyan menjünk át autóval egy GoPro® HD HERO kamerán

Vásárlási terveim közt szerepel egy pici HD kamera vásárlás. Két jelölt van, az egyik a Countour HD (link), a másik pedig a fent nevezett GoPro HD Hero (kínai fos név, link erre). Előbbi pont kétszer annyiba került mint utóbbi.

Countour GPS

Contour+
135 fok, 720p, 960p (170fok a Countour+)
110 fok, 1080p
60fps van 720p-ben
2.5 óra / akksi (cserélhető)
van neki Bluetooth iPhone képátvitele (venni lehet)
kicsit vízálló csak (tokkal is)
rögzít GPS adatokat a képhez
mindenféle rögzítő (venni lehet)
minták: http://contour.com/stories/trending?sort=this+monthhttp://contour.com/stories/motorcycle-track-lap-with-gps

GoPro HD Hero


f2.8
170 fok, 720p és 960p
127 fok, 1080p
60fps van 720p-ben
2.5 óra / akksi (cserélhető)
vízálló tok, sok méterig (adják)
sokféle rögzítő (sokat adnak hozzá)

minták: http://gopro.com/photos/

Az ár

140k illetve 89k, de utóbbi ugye tokkal – vonóval rögzítőkkel.
Na de, a 170 fokot látnom kellett, így béreltem egyet innen. Nem volt nagy pénz a bérlés, 3000 forintért elhoztam, meg némi kaució. Kaptam a vízálló tokot, meg egy tapadókorongos szettet, így mehetett tankra, bukóra, akárhova ami majdnem sík felület volt.

Ment is. De az MT igen intenzív rezgése élvezhetetlen hullámzó felvételt eredményezett tankra rögzítve, így ez a megoldás kuka. Átkerült B Bulldogjára, ami MT-hez képest egy nem járó motorú sor négyes nyugodtságával egészen élvezhető felvételt, hihetetlen széles perspektívát és színeket adott. De a biztonsági madzag folyamatosan ott mozog a kamera előtt. Így ez a felvétel is a kukában landolt.

Velencéről hazajövet, mert a Velencés hétvégére béreltem a bukómra tapadókorongozva jött haza. Madzaggal persze, mert ha elhagyom, akkor vagy a mögöttem jövő szélvédőjét bassza be, vagy csak átmennek rajta. A kamera mindenképpen halott, de egy balesetet nem okoztam volna vele.

A lényeg, hogy finoman gyorsultam és lassan, de biztosan haladtam egyre többel, fejemből kiállva a kamerával. Elég idiótán nézhettem ki. El nem hagytam, de megint van egy de, ugyanis az első 5km-en még Velence területén az optika közepére kapott egy szép nagy bogarat a kamera, így az a felvétel is kuka lett.

Sebaj, mondta Tóbiás és este feltettem az autó motorházára, hogy majd lesz szép esti Budapesti felvételem, Hősök tere és Andrássy, meg Deák és rakpart. Biztonsági kikötés megvolt, tapadó korong oda szívatva. Menjünk. Nagyon jó is lett, megnéztem közben.
Jött az Andrássy. Az egészen előre, így mélyre, kormány mögül épp csak látszódó kamera egyszer csak eltűnt. Annyira nem látszott, hogy nem ezt vettem észre, hanem hogy zörög az autó, aztán 1-2 másodperc alatt összerakódott a gondolat, hogy baszki a kamerát húzom magammal. Hiába volt éjjel, belső sávból ki kellett jöjjek, majd megálltam. Ez előtt egy szempillantással adta meg magát a biztonsági kötés és az első kerék annak rendje és módja szerint, át-döc-cent a kamerán. Baromira örültem.

A rázkódástól az SD kártya kicsúszott, így az a felvétel vége nélkül elveszett, helyreállítottam szoftverekkel, de nem sikerült rendesen, így kuka. Kuka lett még a tapadó korong, a kamera tokja, és a karok. A kamera maga sértetlen maradt a tokban (+1 pont), így azt nem, de a többi alkatrészt fegyelmezetten levonták a kauciómból.

Így hát lett ez a poszt, kép meg egy se. Vagyis van, csak nem igazán értékelhető.

Azért a teraszon visszaszolgáltatás előtt készült egy 170 fokos videó, íme:

13 comments

  1. Tudod mikor adok neked kölcsön bármit is… :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük